AI och andra teknologier förändrar arbetsplatsen

Bild: Unsplash

Text: Tua Asplund

Pandemin ställde snabbt om en väldigt massa saker när det kommer till våra arbetsliv. Och nu kommer AI och ytterligare förändrar hur vi jobbar. Vad kan vi vänta oss när vi blickar fram emot 2030? Detta är en av mina personliga favoritfrågor att klura kring just nu. Men jag tänkte börja i en annan ände än just AI. 

Egentligen är det ganska häpnadsväckande att vi spenderar så mycket tid på platser som vi själva har väldigt lite inflytande över (när vi inte jobbar hemifrån det vill säga). Med hjälp av teknik kommer vi framåt att kunna utforma de fysiska rummen bättre, så att människor i ökad utsträckning står i fokus. Där teknik hjälper till att öka vårt välmående genom att exempelvis mer effektivt styra värme, ventilation och belysning på ett sätt som anpassar sig efter individer snarare än utifrån riktvärden.

För att bättre förstå framtidens arbetsliv tror jag att vi har mycket inspiration att hämta från bilindustrin. På kort tid har bilen gått från att vara en bil, till att allt mer likna en dator på hjul. Det innebär att det inte längre är utsidan som är mest intressant utan det som händer i själva mjukvaran. En bil är i dag avancerad teknik som hela tiden uppdateras och ger föraren nya upplevelser och användarvänlighet. Vi kan ta Tesla som exempel. Alla som kör en Tesla hjälper företaget att samla in data som sedan tränar bolagets neurala nätverk, vilket hela tiden gör mjukvaran bättre. Något som gör att utvecklingen aldrig står still utan blir “forever beta”. 

En annan spännande aspekt från bilindustrin är hur de använder spelmotorer för simulering av olika situationer. Den snabba utvecklingen av spelmotorer och förbättringen av VR- och AR-teknik skapar möjligheter inom olika områden, inklusive design, prototyper, kundupplevelse, demonstrationer, utbildning med mera. Dessa framsteg möjliggör för mer interaktiva så kallade immersiva upplevelser. Och tack vare de enorma framstegen inom generativ AI som vi har sett de senaste åren, kommer det att vara möjligt att inte bara skapa den mest visuellt tilltalande designen, utan även en design som är både mer hållbar och säker.

Bilindustrin har helt klart kommit längre i sitt nytänkande än fastighetsbranschen och jag menar att det finns en hel del “best practice” som vi kan ta efter. Vad skulle hända om kontoret blev lika uppkopplat och “forever beta” som bilen har blivit? Vad händer om vi ser byggnaden som ett skal med en mjukvara som kan uppdateras över tid?

Ett spännande pilotprojekt att inspireras av är Digitwin 2.0 där man låter AI tolka mänskliga beteenden i byggnader. Sensorerna känner av hur människor rör sig, och hur olika parametrar förändras  – såsom temperatur, luftfuktighet, koldioxidhalt med mera. Genom att använda AI kan man analysera olika tider på dygnet och utifrån insikterna anpassa miljön efter människorna. 

Ett annat spännande exempel som visar vägen kring hur man kan jobba med modern infrastruktur och framtidens städer är Woven City – en prototypstad framtagen av Toyota och som inte bara finns i digitalt format utan har börjat byggas IRL. I staden ska framtidens teknik testas i skarpt läge, med bland annat AI, självkörande fordon, robotar och vätgas som byggstenar. Toyota säger själva att ”de boende kommer att kunna ta del av den allra senaste tekniken med robotar och artificiell intelligens  – men alltid med människans behov och önskningar som utgångspunkt.” Läs mer här. 

Mot 2030 🔮

När jag blickar mot 2030 ser jag att vi fortsatt kommer att vilja ha en hybridlösning för våra arbetsliv – där människor på plats på kontoret kan få meningsfulla och energigivande fysiska möten. Men där tekniken också hjälper oss att koppla upp oss mot engagerande virtuella miljöer. Det kommer att krävas sociala ytor för slumpmässiga möten, men också avskildhet för fokus utan brus, om man ska överväga att lämna sitt hemmakontor. Till detta kommer ett kurerat värdskap och möjlighet till bekvämligheter såsom gym och butiker i närheten. Det är ingen slump att beslut kring kontoret seglat upp som topprioritet i ledningsgrupper. 

Mötesplatser har alltid funnits och kommer att fortsätta att vara relevanta för möten, underhållning och inspiration. Den stora skillnaden är att vi förväntar oss det hybrida alternativet och fler perks än tidigare. Här finns det intressanta möjligheter för fastighetsägare att vara attraktiva genom att erbjuda en viss teknik eller genom att visa sin ambitionsnivå med VR och AR teknik. 

2030 ser jag att tekniken på den fysiska arbetsplatsen kan hjälpa människor att fokusera och bidra till ökat välmående. Den kommer också att stödja oss i den hybrida era som fortfarande kommer att råda.
— Tua Asplund

Tua Asplund är affärsutvecklare och AI-rådgivare på Zoan Studio, ett Helsingfors-baserat bolag med fokus på metaverse och 3D-modellering. Tidigare har Tua bland annat medgrundat och varit VD för A house, en välkänd plats i centrala Stockholm för co-working och events.

 

Prenumerera på framtida spaningar

Föregående
Föregående

Plattformar för delade resurser når nya områden

Nästa
Nästa

Du säljer el till grannen