2030 är grön energi mycket billigare än smutsig

Text: Judith Wolst

”Framtiden är redan här – den är bara ojämnt fördelad”, ska science fiction-författaren William Gibson ha sagt. Och PLÖTSLIGT är framtiden här med nya tekniska genombrott som förändrar samhället. 

Vi har hört att utvecklingstakten för teknik tenderar att vara exponentiell – först formulerad i Moores lag och sedan av Ray Kurzweil i The Law of Accelerating Return. Här tänkte jag istället prata om att kostnader för teknik också sjunker över tid. 

Att priset går ner över tid är något som har formulerats i den mindre kända Wright’s law. Theodore Paul Wright jobbade som ingenjör i USA på 1930-talet och kom fram till att när man tillverkade flygplan så innebar en fördubbling i produktionen att kostnaderna minskade med 20% procent. Hur stor minskningen är varierar beroende på teknologi och bransch. Generellt minskar dock kostnaderna tack vare inlärning, erfarenhet och förbättringar i processer. När jag läste ekonomi på universitetet lärde vi oss att detta kallas för ”Learning Curve” eller ”Learning Rate”.

Läs mer om Wright’s Law på ark-invest.com.

Tursamt nog följer en massa grön teknik logiken att kostnader sjunker över tid. Och eftersom vi vet att money talks innebär det att efterfrågan går upp. Låt oss titta på några viktiga och ytterst relevanta exempel så här i en tid av både klimat- och energikris.

Sol- och vindkraft är till skillnad från kol och olja inte beroende av några bränslen som utvinns från marken utan består av teknik som hämtar sin kraft från naturen (solljus och vind). Ju fler solceller och vindturbiner vi har tillverkat över tid, desto både bättre och billigare har lösningarna blivit. Enligt Our World in Data har priset för solenergi (solar photovoltaic, PV) gått ner med nästan 90 procent på tio år (2009 - 2019). Sedan 1976 har priset för sol gått ner med så mycket som 99,6%. För landbaserad vindkraft har priset på tio år gått ner med 70%. Detta gör sammangaget att gröna energikällor är de billigaste alternativen på de flesta platser på jorden.

I bilden visas också learning rate för respektive fossilfri energikälla: Solar 36%, Offshore Wind 10%, Onshore wind 23%. På ren svenska betyder det att vid varje dubblering av installerad kapacitet har priset sjunkit med 36%, 10% och 23%. 

Kostnaden för kol ligger sill och för kärnkraft pekar kurvan snarare uppåt. Anledningen till att dessa inte sjunker förklarar Our World in Data såhär

Renewable energy plants are different: their operating costs are comparatively low and they don’t have to pay for any fuel; their fuel doesn’t have to be dug out of the ground, their fuel – the wind and sunlight – comes to them. What is determining the cost of renewable power is the cost of the power plant, the cost of the technology itself.”

Samma typ av kostnadsminskningar ser vi för batterier, som har en learning rate på 19,8%. Även här kommer siffrorna från Our World in Data.

Teknik + marknad = tipping points för tillväxt

När tekniken är redo, investeringar i tillverkning görs och kostnader sjunker ja, då händer det i regel saker på marknaden. En teknologi går från att vara något spännande till att också bli det lönsamma alternativet. Vid sådana brytpunkter förändras i framgångsrika fall även konsumenters preferenser. Det är inte längre bara tidiga användare som lockas, utan också den stora massan. För att ta ett personligt exempel investerade min 70-åriga pappa förra sommaren i solpaneler på huset och lade i samma veva en beställning på en el-bil. Min far tillhör inte gruppen som är mest oroad för klimatet, utan fattade sitt beslut baserat på en kombination av småländsk ekonomisk medvetenhet och intresse för teknik. 

Dessa brytpunkter sker just nu inte bara bland privatpersoner utan även i samhället, där vi tursamt nog ser att allt större satsningar görs på gröna energislag världen över. Förändringstakten är dock för långsam och här behöver politiken också kliva in för att öka på omställningstakten, men det är en separat diskussion. 

Tillbaka till det där med tipping points. Hösten 2022 publicerade Bloomberg Green en spännande artikel och undersökning med fokus på omställningen till gröna energislag. I artikeln argumenterade man för att en marknad generellt når vad man beskriver som ”tipping point into widespread adoption” vid omkring 5 procent adoption rates (adoptionsfrekvens). I kartläggningen konstaterar man att 87 länder har nått sådana brytpunkter när det kommer till förnybar energi från vind och sol, men också inom andra centrala områden i den gröna transformationen. Läs mer i artikeln från Bloomberg. 

Mot 2030 🔮

Idag är andelen energi från fossilsbaserade källor deprimerande hög; 84 procent år 2019. Omställningstakten behöver gå betydligt snabbare än vad den gör. MEN, för första gången står ekonomiska argument på planetens sida. Och sedan nyligen även tydligare geopolitiska argument, där det nu finns en betydligt starkare anledning för ett land att vara energioberoende. 

Blickar vi mot 2030 kommer tekniken för gröna energislag ha utvecklats ytterligare och blivit än mer effektiv. Kostnaderna för energi från sol, vind, vatten och berg kommer att ha sjunkit ännu mer vilket dessutom gör det logiskt för utvecklingsländer att ”leapfrogga” till förnybara energikällor istället för att ta omvägen via smutsiga. 

2030 kommer priset för grön energi att vara mycket billigare än fossilbaserad. Batteriteknik och andra sätt att lagra energi har med stor sannolikhet också tagit stora kliv framåt, både tekniskt och prismässigt. Något som ytterligare ger hävstång till omställningen.
— Judith Wolst

Tillägg: Tillägg: Med det inte sagt att omställningen kommer att vara smärtfri. Även om ekonomiska hinder för batterier, sol- och vindkraft undanröjs återstår andra. Hur snabbt omställningen går kommer framför allt att avgöras av politisk vilja, förbättringar av elnäten, förändringar i människors inställning till sol och vind (utmaningen med NIMBY, Not In My Backyard) och tillgången till nödvändiga metaller. 

Judith Wolst är (förutom initiativtagare till den här rapporten) entreprenör, digital rådgivare, föreläsare och författare. 2022 blev hon utsedd till MySpeaker of the Year inom kategorin framtid. Hon driver bland annat SusTechable som är en plattform med fokus på hur teknik kan hjälpa oss i den gröna transformationen.

 

Prenumerera på framtida spaningar

Föregående
Föregående

GPT-4 blickar mot 2030. & Midjourney visualiserar den

Nästa
Nästa

Koldioxid plockas från luften och blir till sten